Chorvatská vláda od 1. prosince omezila vstup cizinců na své území. Od občanů zemí Evropské unie, které považuje za rizikové, požaduje negativní test na koronavirus. Mezi rizikové státy přitom řadí i Českou republiku.

Takzvaný PCR test na covid nesmí být starší než 48 hodin. Kdo jej na hranicích nepředloží, musí se nechat otestovat přímo v Chorvatsku a dokud nebude znát výsledky, má povinnost zůstat v izolaci. Kdo možnost testování nemá, zůstane v izolaci 10 dní. Povinnost se nově nevztahuje na děti do 12 let, ty mohou s rodiči nebo jinými zákonnými zástupci přijet bez testu. 

Aktualizace k 1. dubnu: Chorvatsko nově připouští také takzvaný antigenní test. 




Negativní test lze nahradit také pozitivním testem, který je starý minimálně 2 týdny a maximálně 6 měsíců (zde došlo k 1. dubnu také ke změně, původně test platil jen 3 měsíce).   

Stejně tak je možné od 1. dubna vstoupit do Chorvatska, pokud máte za sebou dvě dávky očkování, přičemž od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dní.  

Informace čerpáme z webu chorvatského ministerstva vnitra.

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.