Z rakouské dálnice A9 /Graz – Maribor/ sjedeme na výjezdu 226 GERSDORF. Po sjezdu odbočíme doleva, podjedeme dálnici a jedeme stále po hlavní až do města MURECK. /kousek od sjezdu je po levé straně levná benzínová pumpa, při cestě do Chorvatska zde tankujeme a při cestě z Chorvatska zde kupujeme rakouskou dálniční známku/. Projedeme MURECK po hlavní a na konci města odbočíme doprava směr Slovenia. Odbočka je značená.

Přejedeme hraniční most přes řeku Mur (Cmurek). Za mostem odbočíme doprava a jedeme stále po hlavní až do města LENART. Pokračujeme dál do města PTUJ.

Ve městě PTUJ jedeme až do centra k mostu přes řeku Drávu. V PTUJI jsou dva mosty: jeden nový a jeden starý. Ke starému mostu nás dovedou směrovky na Maribor. Před vjezdem na starý most je kruhový objezd.

Nechcete jet přes Rakousko? Nechejte si poradit v našem článku Cesta do Chorvatska přes Maďarsko.

Přejedeme most a na dalším kruhovém objezdu (0,6 km od prvního kruhového objezdu) vyjedeme druhým výjezdem směr DRAŽENCI, jedeme stále po hlavní až k dalšímu kruhovému objezdu (asi 1,6 km). Na kruhovém objezdu vyjedeme druhým výjezdem stále směr DRAŽENCI. Po 2,6 km se hlavní silnice stáčí doleva, jedeme pořád po hlavní ještě asi 3 km až k T křižovatce. Zde odbočíme doleva směr VIDEM. Asi po ujetí 3,8 km přijedeme ke kruhovému objezdu. Vyjedeme druhým výjezdem směr VIDEM, LESKOVEC. Po ujetí asi 7 km přijedeme k dalšímu kruhovému objezdu. Z něj vyjedeme druhým výjezdem směr ZGORNJI LESKOVEC. Jedeme stále po hlavní až na hraniční přechod CVETLIN /asi 12,2 km/.

Tento hraniční přechod do Chorvatska je otevřen nepřetržitě. Funguje pouze pro občany EU. Občané ze zemí mimo EU nemohou tento hraniční přechod použít.




Z hraničního přechodu CVETLIN jedeme 2,6 km na T křižovatku, odbočíme doprava směr TRAKOŠČAN, jedeme 2,7 km na další T křižovatku, odbočíme doprava směr MACELJ a jedeme stále po hlavní až dálničnímu nájezdu MACELJ /asi 7,5 km/.

Zde je možné najet na chorvatskou dálnici. My, pro úsporu času a peněz, pokračujeme po velmi dobré silnici směr KRAPINA a najíždíme na dálnici asi po 10 km na dálničním nájezdu DURMANEC. Zde nejsou nikdy žádné fronty před mýtní bránou a na poplatcích za dálnici do Záhřebu ušetříme asi 3 EUR /21 Kn/.

Tuto cestu máme vyzkoušenou. Je klikatá, delší a pomalejší než cesta po dálnici. V porovnání s dálnicí najedeme asi o 30 km víc a samozřejmě pomaleji. Výhodou je značná úspora na dálničních poplatcích /při cestě tam a zpět ušetříme u osobního auta 30 EUR a u mikrobusu, nebo dodávky 60 EUR/. Další velkou výhodou je, že stále jedeme, nikde nestojíme v kolonách.

Tento příspěvek Martiny Tihlaříkové je  převzat z Facebooku z června 2020. Naše redakce jej nezkoušela, nicméně reakce pod příspěvkem naznačují, že je stále aktuální.  

Pan Tomáš Denk nám v květnu 2022 představil ještě jednu alternativní trasu

Alternativní trasa začíná až na sjezdu č.228 Spielfeld poté přejezd staré celnice mezi A-SLO pak podjezd dálnice po pravé straně bude čerpací stanice MOL a pak dále po silnici č.437 směr Pesnica pri Mariboru za touto obcí je velký kruhový objezd na kterém se vyjíždí až na posledním výjezdu směr Lenart silnice č.449. Hlavně nezmatkovat a nevyjíždět dříve jinak jste na dálnici. Nu a od Lenart už to znáte. 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.