České úřady ani ve čtvrtek 27. srpna nezpřísnily podmínky pro cestování do Chorvatska. Hlavní hygienička Jarmila Rážová pouze uvedla, že by turisté měli být obezřetní. Doporučila vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí, jako jsou noční podniky, bary a restaurace. „Je lepší zůstat na čerstvém vzduchu, uvedla Rážová. Důležitá je hygiena rukou před jídlem a po případné cestě hromadnou dopravou a dodržování odstupu od cizích lidí.

Podle Martina Smolka, náměstka ministra zahraničních věcí, zůstane Chorvatsko na seznamu bezpečných zemí minimálně do 6. září. Ani poté z něj nemusí být automaticky vyřazeno. V hledáčku českých úřadů je zatím hlavně Splitsko – dalmatinská oblast, kde nejvíce roste počet případů pozitivních případů covid-19. Není proto vyloučeno, že opatření v budoucnu se dotknou jen návštěvníků této oblasti.

 

Doporučení hlavní hygieničky ČR pro cesty do Chorvatska a Francie

Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách (bary, restaurace, noční podniky atd.) a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu.

Dodržujte bezpečnou vzdálenost, alespoň 2 metry, od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních (restaurační zahrádky, pláže atd.).

Při cestách hromadnou dopravou či v jiných místech, kde se koncentruje hodně lidí, pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.




Dodržujte zásady hygieny rukou. V případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek, umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou.

Pokud jsou v konkrétní zemi jiné nebo přísnější podmínky, důrazně doporučujeme je dodržovat!

Doporučení hlavní hygieničky ČR cestovatelům po návratu z Chorvatska a Francie

Po dobu 14 dnů sledujte svůj zdravotní stav.

V případě příznaků zůstaňte doma a telefonicky kontaktujte svého praktického lékaře.

Vyhýbejte se hromadným akcím a dodržujte bezpečný odstup, alespoň 2 metry, od ostatních.

Zvažte návštěvy domovů pro seniory a jiných zranitelných skupin obyvatel. Pokud se pro návštěvu rozhodnete, nezapomeňte na ochranu úst a nosu.

Při cestách hromadnou dopravou či v jiných místech, kde se koncentruje hodně lidí, pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.

Často si myjte ruce vodou a mýdlem a používejte dezinfekci.

Kýchejte do jednorázového kapesníku nebo do rukávu.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná dležitá informace vám neunikne.