Kam se tentokrát vydal „šumný“ architekt David Vávra? Do chorvatské metropole Zagrebu, kde šel ve stopách svého českého kolegy Aloise Bastla pocházejícího z Příbrami. Syn českého otce a chorvatské matky odešel se svými rodiči na jih už ve čtyřech letech a do vlasti se již nikdy nevrátil. V nové domovině si říká Vjekoslav Bastl.

Bastl si ze studií ve Vídni odnáší lásku k čerstvě zrozené secesi. Prokazuje ji například návrhem záhřebské lékárny Josipa Pečiće, který připravil ještě jako student. Později navrhl rozsáhl komplex budov pro obchodní a hospodářskou komoru, muzeum (dnes etnografické), Fellerův dům a dům Rado v centru hlavního města i dům Kallina s výraznými vídeňskými inspiracemi a celokeramickým obkladem.




A David Vávra v představování Aloise Bastla pokračuje:

Monumentální je jeho projekt třípatrové nárožní budovy chorvatsko slavonské záložny. Neobarokní objekt byl také domovem věhlasné kavárny.

Bastl je také autorem záhřebské tržnice Dolac na rozhraní horního a dolního města v samotném historickém jádru metropole. Má vnitřní i venkovní část a slouží dodnes.

Celý dokument si můžete prohlédnou na webu České televize.

 

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.