Chorvatsko bylo v minulých dnech přidáno na seznam „červených“ zemí na mapě Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí, příliv turistů ovšem pokračuje. Chorvatsko tomu pomáhá například zřizováním testovacích míst, distribucí levných testů pro turisty a nabídkou očkování zahraničních návštěvníků.

„Příznivá epidemiologická situace je předpokladem pro pořádání  společenských a ekonomických událostí. V tuto chvíli je v Chorvatsku stále více než půl milionu turistů, což je více než ve stejném období roku 2019. To by mělo být podnětem a výzvou pro všechny, kdo se chovají odpovědně, že cestovní ruch ještě stále může dosáhnout výborných výsledků. Vyzývám všechny, aby i nadále dodržovali epidemiologická doporučení a nechali se očkovat, aby chránili sebe i všechny, kdo žijí nebo pobývají v Chorvatsku,“ uvedla ministryně cestovního ruchu a sportu Nikolina Brnjac u příležitosti zveřejnění nové aktualizace mapy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) .




„Dosavadní výsledky cestovního ruchu zaznamenaly 73 milionů přenocování, což potvrzuje, že turistická sezóna v Chorvatsku je velmi úspěšná. Současné údaje také ukazují, že sezóna v Chorvatsku stále probíhá, přičemž v zemi aktuálně pobývá asi 550 tisíc turistů, zatímco v rekordním roce 2019 bylo v zemi ve stejném období asi 470 000 turistů. Neočekáváme, že nová mapa výrazně ovlivní toky turistů v zemi, zvláště pokud víme, že pro nás důležité některé zdrojové trhy, jako je Německo, Francie, Velká Británie, Česká republika, Nizozemsko, USA atd., mají svůj vlastní systém monitorování a publikování doporučení pro cestování a podle nich je Chorvatsko stále bezpečnou destinací. Tímto však apeluji, abychom všichni i nadále dodržovali předepsaná epidemiologická opatření a nechali se očkovat, abychom do konce září a v říjnu dosáhli co nejlepších výsledků,“ uvedl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.

Aby bylo možné poskytnout všem návštěvníkům s přihlédnutím k cestování během pandemie covid-19 vše potřebné na jejich cestě, bylo v celé zemi zřízeno dalších 350 testovacích míst, takže v případě potřeby mohou být všichni turisté testováni v dostupných místech, než se vrátí do svých domovských zemí. Ministerstvo cestovního ruchu a sportu také zajistilo distribuci více než milionu testů za dostupnější ceny pro turisty, kteří stráví tři a více nocí v komerčním ubytování. Zakoupené testy byly distribuovány regionálním ústavům veřejného zdraví v zemi. Vzhledem k podmínkám překračování hranic a zájmu turistů je navíc očkování v Chorvatsku možné pro cizí občany.

Informace o předpisech a možnostech vstupu, jakož i informace o tom, jak bezpečně a zodpovědně cestovat do a v Chorvatsku, pravidelně aktualizuje Chorvatské turistické sdružení.