Návštěvníkům Chorvatska začala sloužit nová aplikace na webu ministerstva turistiky. Formulář jim usnadní a urychlí vstup do země. Prozatím je k dispozici v chorvatštině a angličtině, ve čtvrtek večer ale někteří uživatelé hlásili, že se jim jej v anglickém jazyce nedaří vyplnit a odeslat. Během několika dní se očekává rozšíření jazykových verzí i o češtinu.

Uživatelé ve formuláři vyplní své kontaktní údaje včetně informací o případném prodělání choroby covid-19. Získané údaje Chorvatské republice poslouží například ke snazšímu kontaktování turistů epidemiologem, pokud by to bylo třeba.

Cestující, kteří nezašlou svá data předem prostřednictvím této aplikace, budou moci toto vše učinit na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatské republiky. Čeká je však delší odbavovací doba v samostatném pruhu.




Chorvatsko zároveň včera rozhodlo o úplném otevření hranic Chorvatska pro 10 členských států EU, jejichž občané budou moci vstoupit do země za stejných podmínek jako před vypuknutím COVID-19. Opatření se týká i České republiky. Turisté ovšem i nadále musejí dodržovat doporučení tamního Ústavu veřejného zdraví.

„Tato vláda neustále zvažuje všechny možnosti pro vytvoření rovnováhy mezi ekonomickou a zdravotní bezpečností a zároveň zefektivňuje celý systém, ve kterém propojujeme segmenty cestovního ruchu, dopravy a zdraví. Toto inovativní řešení umožní zrychlený vstup turistů do Chorvatska, kde zajistíme všechny bezpečnostní protokoly a komunikaci s našimi hosty. Chorvatsko je považováno za zemi s velmi účinným systémem připravenosti a příznivou epidemiologickou situací, a pokud jde o cestovní ruch, je to příležitost znovu se prokázat jako destinace, která zdůrazňuje bezpečnost a inovace,“ uvedl chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappelli.

Už jste členy naší skupiny Milujeme Chorvatsko – diskusní fórum na Facebooku? Přidejte se  k nám a žádná důležitá informace vám neunikne.